ΔΙΣΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ SNELCROV

ΔΙΣΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ SNELCROV

Χωρίς απόθεμα
8,00 €
με ΦΠΑ

ΔΙΣΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ SNELCROV

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΕΣΜΟΥΣ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συστηματικά σε ορισμένες χώρες (Ρουμανία) και επιτρέπει στους μελισσοκόμους να δουλεύουν με τα μελίσσια τους χωρίς σμηνουργίες, με αποτέλεσμα να τρυγούν ανά μελίσσι μεγάλες ποσότητες μελιού (κυρίως από ακακία). Με ένα κατακόρυφο διάφραγμα χωρίζεται μελισσοστεγανά ο χώρος μιας κυψέλης τύπου Dadant(με έντεκα κηρήθρες) σε δυο χώρους με 5 και αντίστοιχα 6 κηρήθρες. Εκεί εγκαθίστανται δύο μελίσσια για να ξεχειμωνιάσουν. Στις αρχές Ιουνίου (για τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Β. Ρουμανίας) τα δυο μελίσσια έχουν συνολικά 8-9 κηρήθρες γόνου. Τότε το ένα από αυτά μεταφέρεται επάνω στο άλλο, ενώ ανάμεσα τους παρεμβάλλεται ένα βασιλικό διάφραγμα. Ο άδειος χώρος συμπληρώνεται με φύλλα τεχνητής κηρήθρας. Κατά τις 20 Ιουνίου βρίσκονται στο διπλό μελίσσι 14-16 κηρήθρες γόνου. Στο στάδιο αυτό σχηματίζεται μια μεγάλη παραφυάδα με την παλιά βασίλισσα με 10 κηρήθρες γόνου και μια κηρήθρα με μέλι και γύρη. Η παραφυάδα αυτή τοποθετείται σε πάτωμα, επάνω από το αρχικό,-διώροφο μελίσσι (Εικ. 5.1). Η βάση αυτού του πατώματος έχει μια τρύπα στο κέντρο, η οποία σκεπάζεται με ένα κομμάτι μελισσοστεγανό πλέγμα. Μια νεαρή βασίλισσα περιορίζεται με βασιλικό διάφραγμα στο πρώτο πάτωμα μαζί με μία κηρήθρα γόνου (μικρή παραφυάδα). Οι υπόλοιπες από τις δεκαέξι κηρήθρες γόνου τοποθετούνται στο δεύτερο πάτωμα, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί βαθμιαία σε μελιτοθάλαμο, καθώς θα δημιουργούνται σε αυτό συνεχώς άδεια κελιά από την εκκόλαψη μελισσών και την αδυναμία της βασίλισσας να ωοτοκήσει πλέον σε αυτά. Από τη μεγάλη παραφυάδα στην κορυφή του τριώροφης αυτής σύνθετης κυψέλης οι παλιές συλλέκτριες επιστρέφουν από τη γνωστή τους είσοδο στο "ισόγειο" της τριώροφης αυτής σύνθετης κυψέλης. Αντίθετα οι καινούριες της συλλέκτριες οδηγούνται στο δεύτερο πάτωμα με τη βοήθεια της σανίδας Snelgrov.

Εικόνα 5.1. Η μέθοδος του διπλού μελισσιού με χρήση του δίσκου διαχωρισμού Snelgrov. I. Απελευθέρωση της εισόδου Α στο επάνω μελίσσι. II. Μετά πάροδο 3 ημερών κλείσιμο της εισόδου (Α) και ταυτόχρονη απελευθέρωση τόσο της εισόδου (α) για το κάτω μελίσσι όσο και της εισόδου (Β) για το επάνω μελισσιού. Οι μέλισσες του επάνω μελισσιού βγαίνουν αναγκαστικά από την έξοδο (Β). Επιστρέφοντας στη γνωστή τους θέση (είσοδος Α) τη βρίσκουν κλειστή και τρυπώνουν τώρα Λαπά την είσοδο (α) που οδηγεί στο κάτω μελίσσι. Μετά από άλλες τρεις ημέρες επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία ανάμεσα" στις θέσεις Β ,β, και Γ, κοκ. (Σχεδίαση Αγ. Τυπ. Ξυδιά).
Η σανίδα αυτή συνιστά τη βάση της παραφυάδας και έχει στις τρεις πλευρές της από δυο δυνητικές εισόδους, τη μία ακριβώς επάνω από την άλλη. Η επάνω είσοδος οδηγεί πάντοτε στην παραφυάδα, ενώ η κάτω στο μελιτοθάλαμο της παραγωγικής κυψέλης. Σε κάθε περίπτωση, μόνον μία από τις εισόδους της σανίδας Snelgroveυπάρχει για την παραφυάδα πάντοτε σε λειτουργία. Μόλις διαπιστώσουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός από συλλέκτριες κυκλοφορεί από τη συγκεκριμένη κάθε φορά είσοδο, την κλείνουμε και ταυτόχρονα ανοίγουμε την από κάτω. Την ίδια στιγμή απελευθερώνουμε μια από τις επάνω εισόδους της άλλης πλευράς Οι έμπειρες συλλέκτριες αναγκάζονται να βγαίνουν από την άλλη πλευρά της παραφυάδας. Καθώς όμως είναι προσανατολισμένες να μπαίνουν από την γνωστή τους πλευρά, επιστρέφοντας βρίσκουν από εκεί ανοιχτή την κάτω είσοδο και μπαίνοντας β&am
Melissoefodia
KY-0021
No reviews
Product added to wishlist
Product added to compare.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.